Elimină durerile de spate pentru totdeauna

Scapa de durerea de spate pentru todeauna
Cuprins articol
Verona Training
Ai nevoie de opinia unui expert?
Da, intra în comunitate

Ce sunt durerile de spate?

Având în vedere stilul de viață sedentar si agitat pe care îl trăim cu toții, una dintre experiențele comune cu care ne putem identifica ușor este durerea de spate. Cu siguranță fiecare dintre noi a trăit măcar o dată în viață acest tip de disconfort.

Ne putem referi la durerea de spate ca la un semnal de alarmă pe care corpul nostru ni-l transmite atunci cand este tensionat sau supraîncărcat. Durerea de spate poate crea un disconfort moderat sau mare, acest lucru afectând în timp calitatea vieții noastre.

Vestea buna este că nu trebuie să trăiești tot restul vieții cu aceste dureri. Am creat acest articol pentru a te ajuta să înțelegi cauzele durerii de spate, dar și  pentru a-ți oferi soluții prin care poți scapa de ele pentru totdeauna.

Cum se manifestă durerea de spate?

Trebuie sa ne referim la durerea de spate ca la un simptom al unei afecțiuni, nu ca la o afecțiune in sine.

Acest tip de durere poate apărea în diverse zone ale spatelui, dar printre cele mai comune tipuri de dureri de spate se regasesc: durerea lombară, durerea dorsală si durerea cervicală.

Uneori, durerea poate fi constantă și surdă, iar alteori poate apărea sub formă de dureri ascuțite sau spasme musculare. De asemenea, poate iradia către alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele sau umerii.

Factori precum înaintarea în vârstă contribuie la apariția acestor dureri. Pe măsură ce timpul trece, structurile coloanei vertebrale (cum ar fi articulațiile, discurile și ligamentele), suferă o uzură naturală, ceea ce poate duce la o scădere a mobilității acesteia.

Tipuri de dureri de spate

Durerile de spate pot fi clasificate dupa mai multe criterii:

  1. Durată
  • Durere acută: Este durerea care apare brusc și durează mai puțin de 5-6 săptămâni
  • Durere cronică: Este acea durere care persista mai mult de 14 săptămâni
  1. Cauza
  • Dureri mecanice: Sunt cauzate de leziuni musculare sau articulare are coloanei vertebrale
  • Dureri non-mecanice: Pot fi rezultatul unor conditii medicale precum inflamații, infecții sau tumori.
  1. După localizare
  • Dureri în zona cervicală (la nivelul cefei)
  • Dureri în zona lombară (în partea de jos a spatelui)
  • În zona toracică (zona de mijloc a spatelui)
  • În zona coccisului (durerile de „noadă”, în ultimul segment al coloanei vertebrale)
  1. După origine
  • Origine musculară
  • Origine articulară
  • Origine nervoasă
  • Origine osoasă
  1. După propagare
  • Anumite dureri de spate pot iradia în alte părți ale corpului, cum ar fi membrele inferioare sau umerii. Acest lucru poate indica o afecțiune specifică, cum ar fi sciatica.

Cauze comune pentru durerea de spate

Durerea de spate este o problema frecventă care afecteaza oameni de toate vârstele și categoriile sociale. Pentru că durerile de spate pot avea cauze variate, am pregătit pentru tine o listă cu cele mai comune cauze denclanșatoare ale acestora.

  1. Probleme musculare și ligamentare - Ridicarea unor greutăți mari sau executarea anumitor mișcări bruște pot cauza o întindere a mușchilor spatelui sau a ligamentelor, cauzând astfel durere.
  2. Probleme ale coloanei vertebrale - Coloana vertebrala, structura ce ne susține verticalitatea, poate deveni o sursa de durere si disconfort. Doua exemple comune sunt hernia de disc, care implică presiune asupra nervilor, și artrita, care implică inflamație a articulațiilor. Scolioza, cifoza și lordoza sunt deformări ale coloanei ce pot duce la dureri și limitări funcționale.
  3. Pozitii incorecte si postura deficitară - Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de spate este postura incorectă. Statul prelungit pe scaun, cu o postura necorespunzătoare, poate pune presiune asupra coloanei vertebrale și a mușchilor spatelui.
  4. Sedentarismul - Lipsa de activitate fizică poate reduce flexibilitatea și puterea mușchilor spatelui, fâcând coloana vertebrală mai vulnerabilă și predispusă la durere.
  5. Factori psihologici - Stresul este un alt factor care poate crea inflamație în corpul nostru, acest lucru ducând la rigiditate în zona spatelui și chiar la tensiune și dureri.
  6. Traumatisme si leziuni - Accidentele, căderile sau loviturile directe pot provoca leziuni ale mușchilor, ligamentelor, oaselor sau coloanei vertebrale.
  7. Probeleme structurale congenitale - Mai rar, anumite persoane se pot naște cu anomalii ale coloanei vertebrale care crează durere cronică.
  8. Probleme medicale - În anumite situații, durerea de spate poate fi cauzată de afecțiuni medicale precum fibromialgia, osteoporoza, infecțiile coloanei vertebrale sau tumorile. Daca durerile persistă și se agravează sau suferi si alte simptome precum febră, pierdere inexplicabilă in greutate sau probleme urinale, este important sa consulți un specialist pentru a afla cauza.

Solutii rapide pentru tratarea durerii de spate

Vestea bună este că majoritatea durerilor de spate nu au la bază probleme grave. Echipa Verona Training ți-a pregătit niște metode prin care poți scăpa rapid de aceste stări neplăcute.

  • Aplicarea compreselor reci sau calde: Atât aplicarea gheții cât și a căldurii ajută la calmarea mușchilor tensionați și la reducerea inflamației.
  • Odihna: Uneori tot ce ne trebuie pentru a ne vindeca este odihna. Un somn adecvat permite corpului să refacă și să regenereze țesutul muscular, reducând inflamația. În același timp, atunci când dormim mușchii noștri se relaxează complet, permițând astfel ca sângele să circule mai bine în zona afectată, ducând astfel la o recuperare mai rapidă.
  • Medicație antiinflamatoare: Dacă durerea este apăsătoare și nu îți permite să îți efectuezi normal activitățile zilnice, poți administra medicamente antiinflamatoare non-steroidiene pentru a reduce durerea și inflamația.
  • Masaj: Programează-ți o ședință de masaj la domiciliu. Masajul relaxează mușchii tensionați și contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Stretching: Încearcă să incluzi în viața ta o rutină de stretching care să întindă și să relaxeze mușchii spatelui, contribuind la ameliorarea disconfortului. Yoga este o practică care îmbină stretching-ul cu antrenamentele minții (mindfulness) și poate fi foarte eficientă pentru ameliorarea durerilor de spate.
  • Evitarea efortului: În perioada de recuperare, evită activitățile care solicită excesiv mușchii spatelui pentru a preveni agravarea durerii și pentru a permite vindecarea.

Tratament pentru durerile de spate

Atunci când nu trecem rapid la acțiune și lăsăm problemele care cauzează durerile de spate să se agraveze, avem nevoie de o abordare profesionistă, care necesită timp, pentru a ne putea vindeca.

Am pregătit pentru tine o serie de metode de tratament ale durerii de spate, dar este important de menționat că întodeauna este indicat să consulți un specialist pentru a afla cauza care generează aceste dureri și pentru a te ajuta să identifici cea mai buna soluție de tratament.

Medicație: Medicul poate prescrie analgezice, antiinflamatoare sau relaxante musculare pentru a reduce durerea și inflamația asociată durerilor de spate.

Kinetoterapie: Un specialist kinetoterapeut iți va construi un plan personalizat de exerciții care te vor ajuta să îți îmbunătățești forța musculară, flexibilitatea și postura. Kinetoterapia are ca scop nu doar tratarea problemei, ci și prevenirea recidivelor.

Chiropractica: Un chiropractician expert va utiliza ajustări manuale pentru a corecta anumite dezechilibre structurale ale coloanei vertebrale și a sistemului musculo-scheletic.

Masaj: Masajul este o metoda extrem de eficientă pentru a relaxa mușchii tensionați, îmbunătățind circulația sângelui în zona afectată și reducând durerea.

Fitness Medical: Programele noastre de fitness medical cu antrenor personal au ca scop principal îmbunătățirea mobilității și întărirea mușchilor spatelui. Abordăm exercițiile fizice într-un mod terapeutic, mișcarea devenind astfel, un medicament.

Terapii alternative: Acupunctura sau terapia cu ventuze sunt metode de tratament alternativ folosite de zeci de secole care adesea s-au dovedit extrem de utile. Folosite împreună cu alte metode de tratament, pot aduce o îmbunătățire considerabilă în viața ta.

Chirurgie: În cazul în care nici o altă metodă de tratament nu a funcționat, chirurgia poate fi o variantă de luat în calcul pentru rezolvarea problemelor strucurale și reducerea sau eliminarea durerii. Este esențial să discutați beneficiile și riscurile acestei intervenții cu un medic calificat.

Mentinerea unui spate sanatos

Cheia pentru a menține un spate sanătos și lipsit de durere este mișcarea, lucru confirmat si de acest articol realizat de Oxfordshire County Council. Chiar și implementarea unor activitați fizice ușoare, precum mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicleta pot aduce beneficii uriașe în viața ta, contribuind la menținerea unui spate sănătos.

Un alt aspect de luat în calcul este menținerea unei greutăți optime. Persoanele supraponderale trebuie să scadă în greutate, pentru ca sunt mult mai predispuse în a dezvolta afecțiuni care provoaca dureri ale spatelui. Mușchii spatelui și coloana vertebrală sunt ținuți într-un stres constant atunci când trebuie să susțină kilogramele noastre în plus, atfel pentru a ne menține spatele sănătos este important să fim intr-o formă fizică bună. Un nutriționist te poate ajuta în procesul tău de slăbire, pentru că te va învăța cum să mănânci corect fără să renunți complet la alimentele care îți plac. Nutriția corectă este despre abordarea unui stil de viață sănătos care să fie plăcut și ușor de menținut, nu despre diete stricte care cel mai des duc la recidive.

Concluzie

Sperăm că acum ai o idee mult mai clară asupra cauzelor durerilor de spate, dar și asupra modalitățior prin care poți scăpa de acestea. Nu uita că primul lucru pe care trebuie să îl implementezi în rutina ta zilnică este mișcarea. Știm totuși că uneori este dificil să începi o viață activă, pentru că nu știi de unde să o apuci sau nu ai pe cineva care să îti fie alături în acest proces. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am pus bazele celei mai mari comunități de wellness activ din Romania. Este mult mai ușor să îți menții un stil de viață sănătos atunci când ești înconjurat de oameni care au același scop. Inta în comunitatea VT și hai să fim sănătoși în timp ce ne distrăm împreună.

Antonio Verona
Founder Verona Training, Head Coach, Posturolog, Chiropractician
Verona Training
Ai nevoie de opinia unui expert?
Da, programează-mă

NEWSLETTER

Te ținem informat, nu ocupat