Ce este spondiloza cervicală?

Cauze, simptome si tratamente pentru spondiloza cervicala
Cuprins articol
Verona Training
Ai nevoie de opinia unui expert?
Da, intra în comunitate

Ce este spondiloza cervicală? Cauze, simptome și tratament

Durerea din zona gâtului poate avea multe cauze, dar de cele mai multe ori este provocată de procesul de îmbătrânire. La fel ca orice altă parte a corpului, discurile si articulațiile gâtului (coloana cervicală) se degradează pe măsură ce înaintăm în vârstă. În termeni medicali, această condiție este numita spondiloză. 

Spondiloza cervicală, intitulată și artrită cervicală este o afecțiune întâlnită extrem de frecvent în zilele noastre. Deși în mod tradițonal spondiloza este asociată cu procesul natural de îmbătrânire al coloanei vertebrale, această afecțiune este tot mai des întâlnită în rândul persoanelor tinere. 

Am pregătit acest articol pentru a te ajuta să înțelegi care sunt cauzele și simptomele spondilozei cervicale, dar mai ales pentru a te ajuta să scapi de durerile provocate de aceasta.

Care sunt cauzele spondilozei cervicale?

Deși spondiloza cervicală este o afecțiune comună a coloanei vertebrale, netratată, aceasta poate să scadă calitatea vieții pacientului. Spondiloza provoacă dureri care pot îngreuna chiar și activitățile simple precum mersul, căratul cumpărăturilor sau spălatul vaselor. Cele mai întâlnite cauze care declanșează spondiloza cervicală sunt: 

Vârsta  

Principalul factor declanșator al spondilozei cervicale este înaintarea în vârstă. Acest proces natural de îmbătrânire, duce la degenerarea discului intervertebral si la formarea de osteofite (excrescențe osoase care se formeaza in jurul articulațiilor).

Fumatul

Fumatul poate contribui la deteriorarea discului intervertebral și de asemenea la scăderea fluxului de sânge care circulă prin corp. Totodată, fumatul reduce nivelul de lichid din discuri, acest lucru reducând capacitatea discurilor de a absorbi mișcarea, ducând astfel la degradarea acestora.

Sedentarismul

Un stil de viață sedentar vine adesea la pachet cu hopotonia musculară, lucru care poate duce la apariția spondilozei cervicale.

Depresia

Studiile arată că stresul și tensiunea asociate cu depresia pot agrava simptomele spondilozei cervicale. 

Cauze genetice

Anumite persoane se pot naște cu o predispoziție genetică care poate favoriza apariția acestei afecțiuni,

Lovituri în zona gâtului

Leziunile sau traumatismele la nivelul gâtului pot provoca deteriorarea coloanei cervicale și pot declanșa apariția spondilozei cervicale în timp.

Care sunt simptomele spondilozei cervicale?

Durerea este principalul simptom al spondilozei cervicale. Aceasa este resimțită în zona cefei și poate radia către umeri și mâini. Netratată, durerea poate deveni foarte supărătoare și poate persista perioade lungi de timp. 

Alte simptome ale spondilozei cervicale pot fi: 

- Vertij (amețeală)

- Durere de cap

- Incapacitatea de a mișca gâtul (gât înțepenit)

- Furnicături la nivelul umerilor sau al brațelor

Care sunt metodele de diagnosticare ale spondilozei cervicale?

Pentru a putea afla cu siguranță care este cauza durerilor tale din zona cervicală, cea mai bună variantă este să consulți un specialist. 

Spondiloza poate fi diagnosticată printr-o serie de examinări fizice și neurologice:

Examinarea Fizică

Specialistul îți va analiza în detaliu coloana vertebrală, în diferite poziții, pentru a vedea dacă există deformări. De asemenea, acesta va palpa zona pentru a vedea dacă există anomalii, umflaturi sau zone dureroase.

Radiografii

Se folosesc pentru a putea observa in detaliu posibilele deformări la nivelul coloanei cervicale.

De asemenea, medicul poate sugera investigații detaliate precum RMN, Computer Tomograf (CT) sau alte seturi de analize adiacente.

Tratamentul spondilozei cervicale

Tratamentul spondilozei cervicale constă în ameliorarea sau reducerea completă a simptomelor provocate de această afecțiune. Principalele metode de tratament sunt: 

Fizioterapia

Fizioterapia este foarte eficientă în tratarea spondilozei cervicale deoarece ajută la întărirea mușchilor spatelui. De asemenea, exercițiile pe care le vei face împreună cu specialistul fizioterapeut te vor ajuta să îți îmbunătățești flexibilitatea mușchilor gâtului și a brațelor.

Chiropractica

Un specialist chiropractician îți va analiza deformarea coloanei cervicale și va aplica ajustări manuale pentru a corecta problemele posturale care pot agrava această afecțiune. 

Masaj

Masajul este foarte eficient în tratarea durerilor cauzate de spondiloza cervicală deoarece stimulează circulația sângelui, relaxează mușchii și reduce stresul.

Acupunctura

Acupunctura este o formă de tratament alternativ care s-a dovedit a fi eficientă pentru calmarea durerilor de ceafă. 

Odihnă

Somnul este unul dintre cele mai puternice medicamente pe care le putem oferi corpului nostru. Trebuie să fim atenți să dormim corect pe pernă, pentru că o poziție incorectă în timpul somnului poate agrava simptomele. Recomandarea VT este să folosiți o pernă ortopedică dacă vă confruntați frecvent cu dureri în zona cefei sau de umeri.

Tratamentul medicamentos

În anumite situații, pentru a reduce durerile provocate de spondiloză, avem nevoie de tratament medicamentos. Medicul poate prescrie antiinflamatoare, medicamente care relaxează mușchii sau corticosteroizi.

Chirurgie

În cazuri grave, extrem de rare, după ce toate celălalte variante de tratament au eșuat, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical.

Cum poate fi prevenită spondiloza cervicală?

Cea mai bună formă de tratament a oricărei afecțiuni este prevenția. Cheia pentru a preveni spondiloza cervicală este menținerea unui stil de viață sănătos și activ. Este important să facem constant mișcare și să ne menținem o greutate optimă. De asemenea, este important să facem stretching în fiecare dimineață pentru a ne păstra flexibilitatea și mobilitatea musculară. Trebuie să ne odihnim 8 ore pe noapte și totodată să încercăm să avem o poziție corectă în timpul somnului, pentru a nu tensiona mușchii gâtului și pentru a nu pune presiune pe articulații. 

Pentru că majoritatea dintre noi avem job-uri care ne țin ore în șir pe scaun, este important să ne menținem o postură corectă atunci când lucrăm. Spatele trebuie să fie ținut drept pe scaun și de asemenea este important ca la fiecare 50 de minute sa luam o pauza în care să ne mișcăm puțin. 

Concluzie

Echipa VT. speră că acest articol a fost util pentru tine și că ai aflat tot ceea ce aveai nevoie să știi despre spondiloza cervicală. 

Dacă suferi de dureri în zona cefei constant este bine să consulți un specialist pentru a afla cauza acestora. Programează-te la o analiză posturală cu Antonio Verona (specialist kinetoretapeut și chiropractician) pentru a afla cum poți scăpa de dureri.

Antonio Verona
Founder Verona Training, Head Coach, Posturolog, Chiropractician
Verona Training
Ai nevoie de opinia unui expert?
Da, programează-mă

NEWSLETTER

Te ținem informat, nu ocupat